مقالات هوش هیجانی

هوش هیجانی (ای کیو) مهم است یا ضریب هوشی (آی کیو)

هوش هیجانی (ای کیو) مهم است یا ضریب هوشی (ای کیو)

هوش هیجانی، با نام اختصاری ای-کیو، به عنوان یک مهارت ارزشمند شناخته می‌شود که به بهبود روابط کار، خانواده، روابط های عاطفی و مدیریت کارها به شما کمک می‌کند. در دهه های اخیر با کشف و شناسایی ای-کیو، بسیاری از محققان در تلاش هستند تا برنامه های مناسب و مشاوره های رایگان جهت بالا بردن این هوش، برای مردم انجام دهند. این مهارت ارثی و ژنتیکی نیست اما می‌توان با آموزش های لازم، آن را ارتقا داد. آنها از اهمیت ای-کیو آگاه هستند و معتقدند همه کودکان، دست کم برای یکبار باید در این مورد آموزش ببینند. حالا بسته به روحیات و شخصیت، کودک می‌تواند یاد بگیرد و در آینده شغلی خود موفق تر عمل کند یا بالعکس.

هوش هیجانی (ای کیو) مهم است یا ضریب هوشی (آی کیو)

آی-کیو ضریب اندازه گیری هوش شما در جنبه های مختلف علوم مانند فیزیک و ریاضی و زیست و .. می‌باشد که می توانید از طریق شرکت در تست هوش iq، ضریب هوشی خود را بدست بیاورید.

اما هوش هیجانی، شما را از نظر اجتماعی و عاطفی خلاق می کند. همچنین هوش هیجانی، به درک احساسات دیگران، بهبود روابط عاطفی، و ارتقای تسلط و مدیریت در کار، منجر می‌شود. برای همین موفق ترین متخصصان، به خاطر داشتن هوش هیجانی بالا، در زمینه های مرتبط به خود موفق شده اند، نه برای ضرایب هوشی بالا (آی-کیو).

هوش هیجانی (ای کیو) از طریق تست هوش هیجانی قابل اندازه‌گیری، بهبود پذیر و تاثیر گذار در تمام بخش‌های مختلف زندگی است که بهبود آن ، می‌تواند به بهتر زندگی کردن افراد کمک شایانی داشته باشد.

 

هوش هیجانی
هوش هیجانی (ای کیو)

 

مدیران در شرکت ها و انواع هولدینگ ها، باید از سطح خود آگاهی، مهارت های اجتماعی و مدیریت بالایی برخوردار باشند یا اگر نیستند، آن را ارتقاء دهند تا فعالیت تیم مربوطه، به خوبی پیش برود و موفقیت حاصل شود. همچنین، آنها باید از سطح علمی بالایی برخوردار باشند تا بتوانند روحیات و حالات و هوش کارمندان خود را شناسایی کنند و با توجه به آن، به کارمند مورد نظر، کار بسپارند.

این کار، به منظور پیشبرد اهداف و پیشی گرفتن از رقبا، باید انجام شود و محصولات و نتایج را به صورت بهترین شکل با همکاری تیم، به پایان برسد و سبب موفقیت شود. استفاده از هوش هیجانی نه تنها باعث چشم اندازی ویژه به موفقیت و آینده می‌شود، بلکه روحیه رقابت طلبی و انگیزه همکاران را بالا می‌برد و یک محیط سالم و کاری، به وجود می‌آورد.

اهمیت هوش هیجانی بالا در مدیریت کسب و کار

وقتی در یک محیط کار، هوش هیجانی (ای کیو) وجود نداشته باشد، ساختار غلط به وجود می آید و سبب عواقب جبران ناپذیر می شود. این موضوع، خود، رهبری و کار گروهی تیم را مختل می‌کند و به دنبال آن، اتباطات فشرده و نامحدودی به وجود می‌آیند که به مرور زمان انگیزه و روحیه کارکنان رو از بین می‌برد و شما از داشتن تیمی خلاق بی‌بهره می‌مانید. روشی که شما از هوش هیجانی برای رهبری استفاده می‌کنید، دستیابی اهداف، معیارها و منابع مالی شما را مشخص می‌کند.

درک شما از هوش هیجانی، اگر بالا باشد، منجر به بهبود عملکرد رهبری شما و تعامل بهتر با کارمندانتان می شود. هم چنین، هوش هیجانی به شما کمک می‌کند تا روابط بی نقص و محکم برای خود بسازید و احساسات خود را کنترل کرده و در پیشبرد اهدافتان، سریع و تیز باشید. هوش هیجانی از تنبلی جلوگیری می‌کند و افکار شما را به عمل تبدیل می کند و علاوه بر این، شما آگاهانه تر تصمیم می‌گیرید.

هر چند با توجه به موارد بالا، ما ضریب هوشی، آی-کیو، را دست کم نمی‌گیریم، اما تنها، داشتن ضریب هوشی بالا به شما کمک نمی‌کند. شما باید از اعتما به نفس و درک احساسات دیگران و خود برخوردار باشید، زیرا اینگونه می‌توانید در جوامع امروزی، خود را بالا بکشید. مثال ضریب هوشی بالا را، می‌توان در خیلی از دانشمندان به نام در عصر های قدیم، مشاهده کرد.

انسان‌هایی بسیار باهوش با عملکرد مغزی بالا ولی مهارت های اجتماعی ضعیف که گاها منجر به انزوا طلبی و خانه گزینی می‌شد. اگر به تاریخ نگاهی بیندازید، متوجه می‌شوید که اکثر دانشمندانی که در کار خود موفق بوده اند و مردم آنها را قبول داشته‌اند، علاوه بر ضریب هوشی بالا، از هوش هیجانی بالایی نیز برخوردار بودند و دانشمندان با هوش هیجانی پایین، غالبا دست کم گرفته می‌شدند و در جامعه ارزشی نداشتند. هرچند بعد ها تاریخ قدردان زحمات آنها شد.

اهمیت آی کیو یا ای کیو

در قرن نوزده و بیست میلادی، قدرت‌های بزرگ به دنبال نیروی انسانی با ضرایب هوشی بالا (آی-کیو) بوده اند. این موضوع، به تدریج باعث به وجود آمدن بزرگترین دوران صنعتی شد و بسیاری از پیشرفت های صنعتی و تکنولوژی،آغاز گردید. اما به مرور زمان، با انتساب مدیرانی با هوش هیجانی پایین، وضعیت کشور ها و صلح جهانی در قرن بیستم، رو به افول رفت.

درنتیجه هم اکنون، دولت مردان به این نتیجه رسیده اند که تنها ضریب هوشی بالا مهم نیست، بلکه هوش هیجانی (ای کیو) مهم تر از ضریب هوشی می‌باشد. این موضوع هم اکنون به وضوح در رهبران سیاسی کشورها، مشاهده می‌شود. برای مثال، تا سال 2030 میلادی، دولت هند تصمیم دارد از نیرو های انسانی بسیار ماهر با هوش هیجانی بالا، استفاده کند تا اقتصاد کشورش را بهبود ببخشد.

 

 

چرا هوش هیجانی از آی کیو مهم تر است؟
هوش هیجانی (ای کیو)

 

هوش هیجانی (ای کیو)

هوش هیجانی، از آی-کیو مهم تر است. زیرا اگر کسی را نداشته باشید که موفقیت خود را با او به اشتراک بگذارید، آنگاه یک مقام بلندپایه و یک شغل درآمد، اساسا برای شما بی معنی می‌شود و شما احساس خلاء می‌کنید. این ضریب هوشی بالا نیست، که به شما در فهمیدن احساسات، خلق و خو، نقاط ضعف و قوت کارمندتان، کمک می‌کند، بلکه این هوش هیجانی بالاست.

این استراتژی، بیشتر در محیط کار و در کار گروهی به کار می‌رود که به نحوی هم دلسوازنه و هم با اقتدار، جلوه می‌کنید. و شما این خودآگاهی را نیز به دست می‌آورید، که درک موقعیت ها و نیاز های شخصی، می تواند از یک فاجعه و شکست، جلوگیری کند و پیشبینی و رفتار واکنش های احتمالی شخص را در صورت وقوع، برای شما آسان تر می کند.تا در این صورت، شما بتوانید راه حلی سریع و مفید پیدا کنید.

برای اینکه یک رهبر باشید، باید از هوش هیجانی و آی-کیو، به طور یکسان استفاده کنید البته کمی مقدار هوش هیجانی را بیشتر کنید. در حالیکه ضریب هوشی به شما در استراتژی کمک می‌کند، هوش هیجانی به درک موقعیت‌ها منجر می‌شود. برای افزایش هوش هیجانی، باید از خودتان شروع کنید، زیرا همانطور که در موارد بالا متذکر شدیم هوش هیجانی بر خلاف آی-کیو، ژنتیکی و ارثی نیست و شما خودتان باید ابزار ارتقای آن را، بشناسید. شما نمی‌توانید احساس و درک خود از دیگران را تقویت کنید بدون آنکه در وهله اول، روی سطح احساسی خودتان کار کنید. آنچه رهبران را متمایز می کند، معمولا سطح هوشی آنهاست و و مهارت‌های مربوط به آن به خصوص ایجاد تفکر مثبت است که محیط کار را توسعه می بخشد.

پیشرفت، در نردبان حرفه ای شما ممکن است تعیین کننده کاری باشد که انجام می‌دهید و افرادی که با آنها معاشرت می کنید، اما سفر یک میلیون مایلی با یک مرحله شروع می‌شود و آن مرحله در درون شماست!

روش افزایش هوش هیجانی :

اگر این موضوع درباره آی-کیو بود، شما به راحتی با حل مسائل مختلف مانند ریاضی و فیزیک و تنها با فکر کردن، می‌توانستید به آن دست پیدا کنید و تقویت کنید. اما هوش هیجانی، از روحیه و عاطفه شما سرچشمه می‌گیرید و بر حالات روحی شما متکی می‌شود. هوش هیجانی به طور معمول، بر 7 جنبه شخصیتی شما تاثیر می‌گذارد آن را ارتقا می‌دهد.  شما اگر آموزش‌های لازمه را ببینید، به راحتی می‌توانید در این 7 ابعاد، مهارت لازم را کسب کنید. برای سنجش میزان هوش هیجانی خود پیشنهاد می‌کنیم تست هوش هیجانی رایگان را انجام دهید.

 

7 جنبه مهم شخصیتی
چرا هوش هیجانی از آی کیو مهم تر است؟

7 جنبه مهم شخصیتی

حال، با یکدیگر این 7 جنبه مهم شخصیتی را مورد بررسی قرار می‌دهیم و صد البته، با هوش آی-کیو نیز مقایسه می‌کنیم:

1: خود مدیریتی

احساسات، اطلاعات مهمی هستند که شما با آن، می‌توانید دیگران را بشناسید. اما چه چیزی می‌تواند این مولفه را به چالش بکشاند؟ مطمئنا مشکل بزرگ زندگی ما، استرس است. استرس شما را می‌تواند از حالت معمول، خارج کند و سبب رفتار های ناهنجار شود. متاسفانه ما به دلیل آنکه در زندگی، تحت فشار‌های متفاوت عاطفی قرار می‌گیریم، نمی‌توانیم به راحتی از استرس جلوگیری کنیم. زمانی که نتوانید استرس خود را کنترل کنید، زمام امور را از دست خواهید داد و دیگر نمی‌توانید بر چیزی کنترل داشته باشید و همین یک مورد کافی است، تا شما را از یک مدیر شایسته، به یک رهبر ترسو تبدیل کند.

توانایی مدیریت استرس و فشار‌های روحی با استفاده از روش مدیریت احساسات ، بزرگترین درس شما در ارتقای هوش هیجانی است، زیرا شما در صورت کنترل آن، می‌توانید بدون احساس ناراحتی، اخبار ناراحت کننده را دریافت و پردازش کنید. همچنین شما می‌توانید گزینه‌هایی را انتخاب کنید که به شما امکان کنترل و مدیریت رفتارهای ناگهانی، احساسات، ابتکار عمل، سازگار شدن با شرایط را بدهد. در اینجا ضریب هوشی کافی نیست. اما یادتان نرود، اگر چه هوش هیجانی بسیار مهم‌تر از آی-کیو می‌باشد، ولی بدان معنا نیست که از ضریب هوشی خود استفاده نکنید و تنها از هوش هیجانی خود بهره ببرید. استفاده از هوش هیجانی (ای کیو) در کنار آی-کیو، موفقیت شما را دوچندان می کند.

2:  خودآگاهی

رفتار‌های اجتماعی همواره در زندگی ما بسیار مهم بوده است. شما برای وارد شدن به اجتماع، نیازمند یک رفتار مناسب هستید. شما باید عملکردهای اجتماعی خود را، با عواطف عاطفی‌تان یکپارچه کنید تا بتوانید بیشتر با مردم ارتباط برقرار کنید. مهارت‌های خودآگاهی، مولفه دوم، موضوع برجسته‌ای است که محقق‌ها، سعی در انتشار آن در میان کودکان در سنین پایین دارند. زیرا خودآگاهی بالا، به شما در پیدا کردن شغل موردنظرتان و موفقیت در آن، بسیار کمک می‌کند.

پس از اینکه در خود، به این مهارت رسیده‌اید، باید لحن صدا و زبان بدن خود را هماهنگ کنید تا شنونده بهتری باشید و همچنین، از طریق حرکات و زبان بدن دیگران، احساسات آنها را درک کنید و بفهمید. مدیریت استرس و خودآگاهی، به طور آهسته اما موثر، اعتماد به نفس شما را افزایش می‌دهد و شما از نقاط ضعف و قوت خود با خبر می‌شوید و در مواقع حساس، از آنها استفاده می‌کنید. اما برای اینکه به احساسات خود مسلط باشید، باید تک تک لحظات ارتباطات اجتماعی خود را به یاد بسپارید و از آن در خود استفاده کنید. این کلید درک عاطفه بر افکار و اعمال شما است.

3: آگاهی اجتماعی

آگاهی اجتماعی، بعنی شما همدلی دارید و شما می‌توانید احساسات و نیازها و عواطف دیگران را درک کنید، نشانه‌های روحی را بفهمید و احساس راحتی کنید و راس قدرت را در گروه‌ها یا سازمان‌های متفاوت، بشناسید. با استفاده از دو مولفه اول، شما به آگاهی اجتماعی خواهید رسید که در محیط شغلی‌تان، شما را به کارمندی نمونه تبدیل می‌کند. سعی کنید به سرمایه‌گذاری روی وقتتان و توجه به دیگران، بینش خود را تغییر دهید و اینگونه تفکری عمیق درباره هر اتفاق در زندگی‌تان پیدا می کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای یک مثال مقاله روشهای سرمایه گذاری وارن بافت را مطالعه کنید تا بهتر با مفهوم این بند آشنا شوید.

علاوه بر این، شما باید جنبه های مثبت و منفی را در زندگی تان شناسایی کنید و آنها را به کار بگیرید، زیرا این جنبه‌ها، عملکردهای مغز شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. با دقت در نشانه های هوش هیجانی بالا و شناختن این موارد، شما قادر هستید عوامل اصلی برای بهبود عملکرد مغز تان را کشف کنید. این موضوع، به شدت خواب، ورزش، چابکی و تغذیه مغز را تحت تاثیر قرار می‌دهد. موضوعات منفی را کنترل کنید تا انگیزه شما بالاتر برود.

4: همدلی

افراد باهوش، از نظر احساسی، قابلیت درک دیگران را دارند و می‌توانند جا پای شخص دیگر، بگذارند. شما باید در هنگام تصمیم گیری، احساسات دیگران را در نظر بگیرید. داشتن همدلی در تجارت به شما کمک می‌کند که افراد لایق و مسئولیت پذیری را استخدام کنید، اشخاص با استعداد را شناسایی کنید و توانایی‌های آنها را رشد دهید. همچنین شما قادر خواهید بود که به تفاوت‌های فرهنگی و اجتماعی احترام بگذارید.

در محیط کار، همدلی باعث می‌شود که شما روحیه و جو بین کارمندانتان را درک کنید و با آنها همراه باشید. همچنین، شما می‌توانید راس قدرت را در هر گروه شناسایی کنید و رفتار و تعامل آنها را بر اعضای گروه، مشاهده کنید.

5: مدیریت روابط

مهم است که یاد بگیرید چگونه بین همکاران خود، اعتماد ایجاد کنید. از راه سیاست وارد شوید و نشان دهید که به آنها اهمیت می‌دهید. باید بفهمید که قبل از گرفتن تصمیم خود، اول، باید با همکارانتان در میان بگذارید و برای آنها تصمیمتان را توضیح دهید و اینکه چه عواملی سبب تعارض بین خانه و محل کار می‌شود. انتقاد و سنگ اندازی، موجب زوال رابطه می‌شود. مسئله ای باید به شدت از آن اجتناب کنید. همچنین، باید یاد بگیرید که رشته پیوند های تان را قطع نکنید و یک رابطه را مستحکم‌تر و قوی تر کنید.

هنگامی که آگاهی عاطفی خود را بازیابی کردید، می‌توانید مهارت‌های اجتماعی-عاطفی را ایجاد کنید که روابط شما را به طور موثری، بهبود می‌بخشد. مهم است که بدانید چگونه می‌شود روابط را ایجاد و حفظ کرد، به وضوح ارتباط برقرار شود، به دیگران القا شود و آنها را تحت تاثیر قرار داد و سپس، در تیم به خوبی کار کرد و تعارضات را مدیریت شود.

6: رهبری یک تیم متنوع

شناختن خود و شناختن دیگران، از عناصر اصلی هوش هیجانی (ای کیو) و از عوامل موثر در مدیریت یک کسب و کار است. این موضوع، به شما مهارت های لازم و چشم انداز را می‌دهد تا بتوانید بیشترین بهره را از همکاران خود ببرید و یک تیم مشترک ایجاد کنید و سهم هر یک را، به صورت کمیسیون پرداخت کنید.

مهم است که ارزش پیشنهادی خود را به عنوان یک شخص بدانید و درک کنید که چگونه می‌توانید خود را به عنوان یک برند تجاری، در بازار جا بندازید و اینگونه خدماتتان را به فروش برسانید. در نهایت، همان درک شخصی که در موارد  بالا توضیح دادیم ، سبب برانگیختن انگیزه کارمندانتان و حتی سبب بالا رفتن ارزش آنها نیز می‌شود. برای اطلاعات بیشتر مقاله تاثیر هوش هیجانی در فروش را مطالعه کنید.

7: تیم خود را به سمت بزرگی سوق دهید

رهبران و مدیران باید این نکته را بررسی کنند که بینش، شوق و اشتیاق و نظم شما، چگونه روی عملکرد تیم شما، تاثیر می‌گذارد. ما دقیقا باید کشف کنیم که تیمی که در نهایت روی موفقیت تاثیر می‌گذارد، کدام تیم می‌باشد. از این رو، به آن دسته گرو‌ها، تیم‌های انقلابی گفته می‌شود. شما به عنوان یک مدیر انقلابی، نباید از تلاش‌هایتان برای سوق دادن تیم‌تان به پیروزی و موفقیت، دست بردارید. کاری که تیم شما را از بقیه تیم جدا می‌سازد، مشخصا هوش شما و عملکرد گروهی و صد البته، مدیریت درست با هدف ارتقای مسئولیت پذیری شما است.

شما باید به اعضای تیم خود یاد دهید که چگونه قدم های صحیح در کنار روحیه خوب و انگیزه بالا، بردارند و به استقلال فکر و خلق ایده‌های ناب، برسند. رهبری شما، یعنی استفاده درست از هوش هیجانی (ای کیو) و در کنار، ضریب هوشی که سبب خلق راه های مورد اطمینان و سپس، قدم گذاشتن در راه مورد نظرتان است. ارزشی که شما به کارمندانتان می‌دهید و در تیم تان به اشتراک می گذارید، درنهایت همان ارزش، به یک ارزش تجاری برای شما تبدیل می‌گردد. آنگاه شما قادر خواهید بود که منافع عمومی را درک کنید و از آن استفاده بهینه ببرید. سپس، مشکلاتتان را از بین ببرید و بهره وری‌هایتان را بهبود ببخشید. در نهایت، به نتایجی دست پیدا خواهید کرد  که قبلا آن را به دست نیاورده بودید.

جهت ارتقای مهارت‌های فردی و شخصیتی خود یا اعضای سازمان و تیم خود می‌توانید با شرکت در دوره هوش هیجانی  مدرسه کسب و کار آیا، نه تنها در مذاکرات و فروش مهارت‌های سازمانی خود را ارتقا دهید، بلکه با افزایش و بهبود هوش هیجانی بتوانید در شرایط مختلف اجتماعی و کاری به یک مدیر و فرد موفق تبدیل شوید.

پرسش و پاسخ :

آیا می توان همزمان IQ و EQ بالایی داشت؟

با توجه به اینکه منطق iq بر اساس تفکر سرد است در مقابل eq برای سنجش احساسات مورد استفاده قرار می گیرد. این دو با یکدیگر مرتبط هستند. لذا اگر شخصی دارای هوش هیجانی بالایی است می تواند در حد زیادی دارای IQ بالا هم باشد لازمه آن افزایش مهارت های فردی و آموزش مدیریت و کنترل آنها است.

چگونه می توانیم IQ خود را به 300 برسانیم؟

  1. انجام فعالیت های حافظه ای
  2. مهارت کنترل امور اجرایی
  3. فعالیت های مرتبط با استدلال دیداری و فضایی
  4. مهارت در ارتباط با دیگران
  5. آشنایی و کار با آلات موسیقی
  6. یادگیری زبان جدید
  7. مطالعه زیاد
  8. ادامه تحصیل

آیا فردی با IQ پایین می تواند موفق باشد؟

با توجه به اینکه مهارت خوب نیاز به مهارت مدیریت در زمینه های مبهم، متغیر و غیرقابل پیش بینی دارد افرادی که دارای IQ پایینی دارند میتوانند در همه شغل ها کار کنند. افرادی که دارای هوش عقلانی پایینی دارند تنها با آموزش و افزایش مهارت خود میتوانند به IQ بالا برسند.

دیگر اصلاحات مربوط به مهارت های فردی :

  • AQ چیست؟

AQ نقطه مقابل IQ است. از آنجاییکه هوش، دانش و داشته های فرد را شامل می شود در عوض AQ به ضریب سازگاری و مدیریت آنها منطبق با پیشرفت در حوزه اجتماعی و شغلی است. اگر یک مدیری بتواند به دانش و مهارت AQ بالا برسد می توانید در بدترین شرایط و شکننده ترین موقعیت های یک سازمان آن را به جایگاه بالای موفقیت برساند.

  • PQ چیست؟

PQ یا Positive Intelligence به میزان توانایی فرد در استفاده از نگرش مثبت است. نگرش مثبت همان تفکر مثبت هم نیز نامیده می شود.

 

به ما بگو چطور هستیم ؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای
نمایش بیشتر

مدرسه کسب و کار آیا

مدرسه کسب و کار آیا، یک موسسه آموزش مهارت‌های فردی و توسعه کسب و کار است که ماموریت آن آموزش روش‌های ایده‌پردازی، راه اندازی و ارتقای کسب و کار، مهارت‌های مذاکره و فروشندگی حرفه ای و به صورت کلی ارتقا و رشد افراد، مدیران و سازمان ها می‌باشد.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. من که خوب نگرفتم اینجا چخبره ولی یه چیزو فهمیدم وقتی عقل داشته باشی میتونی احساسات را کنترل کنی دیگه هوش احساسی چیه نفهمیدم.

    1. دید شما درست نیست. رفتار و ظرفیت هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. در خیلی از موارد احساسات بر عقل چیره می شود. مانند عاشق شدن، حریص بودن و غیره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا