مقالات مهارت های فردی

پیش داوری احساسی چیست؟

پیش داوری احساسی که به آن تبعیض عاطفی گفته می شود عملی در مغز ماست که نسبت به محرک‌هایی که باب میل ما نیست واکنش نشان داده و باعث بروز عمل نسنجیده می شود. اگر بخواهیم بیشتر وارد بررس این کلمه در حوزه روانشناسی و تاثیر آن در مهارت های فردی ما در زندگی و محیط کار شویم این مقاله با بررسی دقیق به شما کمک می‌کند بتوانید به احساسات پیش دواری خود مسلط شوید تا بتوانید به یک خودآگاهی کاملی برسید. این رفتار به خصوص در حوزه فروش و بازاریابی بسیار اهمیت دارد.

در پیش داوری احساسی چگونه احساسات می توانند افکار شما را بهم بریزند؟

تصمیمات فردی بهترین شکل تعامل بین عقل و احساس می‌باشند. زمانی که آرام هستیم، تصمیمات ما  توسط تفکر منطقی کند هدایت می‌شوند. اگرچه، احساسات قوی هستند و گاهی شاهد قضاوت احساسی هستیم این بدین معناست که احساسات می‌توانند محدودیتی برای تفکر درست ایجاد می‌کنند.

به عنوان مثال، تصمیم می‌گیرید که در زمان عصبانیت آرامش و خونسردی خود را  حفط کنید با این حال، هنگامی که چیزی باعث عصبانیت شما می‌شود، بدون در نظر گرفتن عواقب، واکنش‌های بدی نشان می‌دهید. ممکن است واکنش‌های احساسی ما نسبت در تصمیمات روزانه ما برای دهی توجه ما به آنچه بیشترین اهمیت را دارد مفید باشد. اما احتمال دارد، احساسات شدید و قوی ما را به سمت تصمیمات غیر عاقلانه سوق دهد.

تصمیم گیری های احساسی

9 دلیل مهم در تصمیم گیری های احساسی :

 

  • تعصب به چیزی

تعصب یا  خشک‌اندیشی منجر به قضاوت احساسی و تصمیمات آنی می‌شود.  احساسات قوی (به عنوان مثال، عصبانیت، ترس یا هوس، اضطراب، افسردگی) نوعی «دید تونلی» ایجاد می‌کند. به عنوان مثال ، عصبانیت باعث می‌شود به احساسات، افکار و انگیزه‌های فعلی اهمیت بیشتری بدهید و اهمیت اهداف، خواسته‌ها یا برنامه‌های آینده را کمرنگ‌تر می‌کند.

  • نتیجه گیری سریع

یک فرد نگران انگیزه بالایی برای کاهش عدم قطعیت و از بین بردن ناراحتی دارد. این تصمیم تحت تاثیر جستجوی اطلاعات انتخابی، بررسی محدود گزینه ها و ارزیابی سریع داده‌ها قرار دارد.

  • جهت گیری

جهت گیری منجر به قضاوت احساسی ما می‌شود. طبق مشاهدات ویلیام جیمز «هر چیزی که توجه را به خود جلب می‌کند، عمل را تعیین می‌کند.» تمایل افراد برای پردازش اطلاعات به گونه ای است که با دیدگاه آنها در مورد جهان و خودشان سازگار باشد. برای مثال: فردی که عزت نفس پایینی دارد نسبت به نادیده گرفته شدن توسط دیگران بسیار حساس است و مدام در حال مشاهده رفتارهایی است که ممکن است مردم آنها را دوست نداشته باشند. به عنوان مثال “من وقت ندارم.”

  • مود و خلق و خوی افراد

وضعیت عاطفی که ما هم اکنون داریم به ما در یادآوری تجربیاتی که  احساسات مشابهی داشتند، کمک می‌کند. وقتی در حال شادی قرار گرفته باشیم، تمایل ما برای یادآوری اتفاقات خوشایند بیشتر است و برعکس. این موضوع به این دلیل است که مدل  خوی ما مسائل مختلفی را در ذهن تصور می‌کند. مثلا موسیقی قدیمی محرکی قوی برای خاطرات نوستالژیک دوران گذشته است.

احساس عاطفی

  • احساس عاطفی

هنگام دین عواطف دیگران از احساسات (غمگین یا شاد) ما هم تمایل داریم مطابق احساسات آنها عمل کنیم که این فرایند به ما در درک احساسات دیگران کمک می‌کند. به عنوان مثال، وقتی وارد مجلس ختمی می شوید نا خودآگاه حالت غمگین و مایوسانه می گیرم تا احساس همدردی را با دیگران منتقل کنیم. یا اگر وارد مراسم عروسی می شویم با یک لبخند ساختگی یا ملین سعی کردیم خوشحالی خود را به دیگران از طریق زبان بدن چهره منتقل کنیم.

  • خاطرات قدیمی

احساسات ناشی از یک اتفاق کاملاً بی ارتباط با یک موقعیت جدید نیز می‌تواند بر تفکر و تصمیمات ما اثر گذار باشد. برای مثال، در روزهایی که هوا بارانی است دوست داریم در یک کافه یا رستورانی سنتی و چشم نواز در شمال صرف چایی و قلیان یا کباب و غذاهای سنتی از حس و حال لذت ببریم. یا اینکه بزنیم جاده و یک آهنگ قدیمی و خاطره انگیز بزاریم تا بتوانیم یک زنگ تفریح کوتاه احساسی ایجاد کنیم.

  • احساس سرزنش

در زمان ناراحتی و عصبانیت تمایل داریم کسی را به خاطر درد و ناراحتی خود سرزنش کنیم. ما با سرزنش دیگران احساس بهتری می‌کنیم. این موضوع ما را خوشحال می‌کند تا باور کنیم در هر اتفاق بد کسی مقصر است. حتی در زمانی که مشغول کاری هستیم و نسبت به آن کار حس مسئولیت پذیری داریم، در صورتی که کار به درستی پیش نرود خود را سرزنش می‌کنیم.

  • احساس زمان

حس زمان توسط احساسات ما تحریف می‌شود. وقتی بی صبرانه منتظر رخ دادن اتفاقی خاص هستیم، یا اینکه منتظر جلسه یا دیدار شخصی خاص هستیم احساس می‌کنیم گذر زمان کند است. اما وقتی در حال خوش گذرانی هستیم زمان به سرعت می‌گذرد.

  • جانبداری

قضاوت احساسی با این موضوع همخوانی دارد. به گونه ای که احساسات معمولی گذرا هستند. با این حال مردم در پاسخ به این نوع احساسات اشتباه تصمیم گیری می‌کنند. به عنوان مثال درپیش داوری احساسی ، افراد دل شکسته قادر نیستند این موضوع را درک کنند که احساساتشان گذری است. یکی از دلایل خطر بالای خودکشی نوجوانان این است که وقتی احساس درد می‌کنند،تجربه کافی ندارند تا بفهمند این احساس موقتی و گذرا است. از این رو قضاوت احساسی و تصمیم گیری احساسی رخ می‌دهد. در نتیجه باعث بروز افسردگی در فرد می‌شود.

درسی که از نکات ذکر شده می‌گیریم چیست؟ برخی از موقعیت‌های آسیب پذیر باعث تصمیمات نادرست در ما می‌شود با آگاهی بیشتر از احساساتمان، می‌توانیم قربانی تصمیمات نادرست نباشیم. در واقع از قضاوت احساسی باید با افزایش خودآگاهی فاصله بگیریم. از طرفی با شرکت در دوره‌های حضوری و غیر حضوری در حوزه مهارت های فردی که متخصصان امر مانند مدرسه کسب و کار آیا برگزار می‌شود می‌توانیم خود را از شر قضاوت‌های احساسی و نیز تصمیمات احساسی خلاص کنیم.

 

پرسش و پاسخ :

  • یک نمونه از عمل پیش داوری احساسی را نام ببرید؟

فرض کنید یکی از دوستان شما عضو گروه خاصی که شما مخالف نگرش آن هستید می‌شود. در این صورت شما با رفتار خود نسبت به مخالفت یک نوع پیش داوری احساسی در خود ایجاد کرده‌اید.

  • 3 عاملی که باعث تعصب می‌شود را نام ببرید؟

تعصب یعنی اینکه نسبت به چیزی اعتقاد نداشته باشید. تعصب روی سه عامل عاطفی، رفتاری و شناختی متمرکز است. تبیض جز رفتاری محسوب می‌شود.

 

به ما بگو چطور هستیم ؟

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۲ رای
نمایش بیشتر

مدرسه کسب و کار آیا

مدرسه کسب و کار آیا، یک موسسه آموزش مهارت‌های فردی و توسعه کسب و کار است که ماموریت آن آموزش روش‌های ایده‌پردازی، راه اندازی و ارتقای کسب و کار، مهارت‌های مذاکره و فروشندگی حرفه ای و به صورت کلی ارتقا و رشد افراد، مدیران و سازمان ها می‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا