مقالات مهارت های فردی

3 گام ضروری مهارت نه گفتن در محیط کار

احتمالا تا کنون برایتان پیش آمده که نتوانسته باشید در شرایطی نه بگوئید و بعدا از اینکه نه نگفته اید پشیمان شده باشید. تا کنون پیش آمده که با خود فکر کنید چقدر بهتر می شد اگر یاد می گرفتید که چگونه در شرایط مختلف فارغ از اتفاقاتی که ممکن است به واسطه ی نه گفتن شما بیفتد، نه بگوئید؟ اگر علاقمند هستید یاد بگیرید چطور در شرایط مختلف نه بگوئید، با ما در ادامه مقاله ” مهارت نه گفتن “ با ما همراه باشید.

مهارت نه گفتن

برای همه ی ما پیش آمده که در شرایط مختلف به درخواست یا صحبتی پاسخ مثبت بدهیم و از نه گفتن به طرف مقابل بگذریم. اما به نظر شما تا کی باید با این شرایط پیش برویم؟ در هر صورت روزی به این نقطه می رسیم که به خودمان می گوئیم، باید برای این موضوع کاری بکنیم. یکی از مهم ترین مکان هایی که افراد ترجیح می دهند تا با قبول درخواست های متعدد، از زیر بار تبعاتی که ممکن است نه گفتن در پی داشته باشد، شانه خالی کنند، محیط های کاری است. طبق بررسی محققان در دو شرایط افراد قبول می کنند تا بر خلاف میل خود درخواست های دیگران را قبول کنند و آن به شرح زیر است:

  • تحت فشار قرار گرفتن برای پذیرش موضوع یا عقیده ی دیگران (زیرا فرد مورد نظر نمی داند در صورت نه گفتن چه برخوردی با او می شود.)
  • ترس از رفتاری که دیگران ممکن است با نه شنیدن انجام دهند.

خصیصه ای که افراد در هنگام نه شنیدن به آن نیاز دارند، مدیریت فشار و شرایط ذهنی است که پس از نه گفتن برای آن ها ایجاد می شود. اما مسئله ی اصلی این است که نه گفتن ارتباطی با پاسخ منفی دادن ندارد. در اصل یک مکانیزم است که به شما این امکان را می دهد تا از حد و حدود خود محافظت کنید. به عبارت دیگر نه گفتن راهی برای حفاظت از خطوط قرمز شماست. محققان معتقدند خطوط قرمز و حد و حدودی که تعیین نموده اید، برای سلامتی و اولویت های شما ضروری است. بالا بودن هوش هیجانی EQ در چنین مواقعی بسیار راهگشا است.

بدون اینکه مرز های مشخصی داشته باشید بسیار سخت و شاید هم غیر ممکن است تا بتوانید به دیگران خدمت کنید یا با حداکثر توان به فعالیت بپردازید. شاید با قبول درخواست هایی که دیگران دارند و با بله گفتن های دروغین در کوتاه مدت بین همه عزیز شده و حتی به یک قهرمان بدل شوید اما در آخر این خصیصه به شما ضربه می زند و باعث بالا رفتن بیجای توقع مردم از شما می شود. اگر 3 گام زیر را رعایت کنید می توانید نه گفتن را یاد گرفته و به کار ببندید:

گام اول در نه گفتن: آماده سازی شخصی

مانند انجام هر کار دیگری باید تغییر را از درون خود آغاز کنید. برای این منظور ابتدا باید برای خود مرز هایی تعیین نمایید تا بتوانید با نه گفتن از همه ی آن ها دفاع کنید. پیشنهاد ما این است که چند ساعتی با خودتان خلوت کنید و به صورت کاملا شفاف اولویت ها و حریم هایی که می خواهید در محیط کار و خانه داشته باشید برای خود مشخص نمائید. زمانی که در حال فکر کردن هستید به قوانینی فکر کنید که به سلامتی شما کمک می کنند. داشتن مرزهای محکم به شما کمک می کند تا بتوانید بهترین و برترین حالت خود را بازیابی نمائید. این موضوع باعث می گردد تا زمانی که شما می خواهید نه بگوئید دلایل قانع کننده و مهمی برای خود داشته باشید تا با استناد به آن ها خیلی راحت نه بگوئید. به عبارت دیگر این کار باعث می شود تا شما اعتماد به نفس خودتان را برای انجام کار درست بالا ببرید.

گام دوم در نه گفتن: شفاف و ساده باشید

یکی از بهترین راه ها برای نه گفتن این موضوع است که خلاصه و شفاف باشید. بسیاری افراد هستند که شنیدن نه خشک و خالی را بی ادبی قلمداد می کنند بنابراین سعی کنید تا در حد یکی دو جمله کوتاه توضیح اضافه بدهید. آن ها در هر حال قرار نیست از اولویت ها و ارزش های شما با خبر شوند بنابراین توضیحی خلاصه برای نه گفتن خود بدهید و به همین موضوع بسنده کنید. با این کار در واقع شما هم نه گفته اید و هم احترام طرف مقابل را حفظ نموده اید.

بعضی اوقات ممکن است تا دیگران شما را تحت فشار قرار بدهند، بنابراین شما در چنین موردی باید مقداری زمان برای خود بخرید. به طور مثال می توانید بگوئید، بعدا پاسخ شما را می دهم، اکنون به مقداری زمان احتیاج دارم تا فکر کنم. در این صورت می توانید پس از مدتی پاسخ بدهید و مطمئن می شوید که در معذوریت قرار نمی گیرید تا پاسخی را که نمی خواهید، بدهید. یک راه دیگر که با استفاده از آن می توانید شرایط را به نفع خود تغییر دهید، ارائه ی پیشنهاد است. شما بدین وسیله هم مخالفت خود را اعلام نموده اید هم راه حل جایگزینی در اختیار طرف مقابل قرار داده اید. هیچ وقت از اسلحه ی مخفی پیشنهاد دادن غافل نشوید.

گام سوم در نه گفتن: بر عقیده خود پافشاری نمائید

بسیاری از افراد ممکن است زمانی که از شما نه می شنوند، بخواهند اصرار نموده یا از در احساسات وارد شوند تا بتوانند شما را نرم کنند. در این صورت بسیار مهم است تا شما بر سر پاسخ خود مانده و بر آن پافشاری نمائید. شما بهتر است تا خیلی خلاصه به وی پاسخ دهید یا از پاسخ دادن سر باز بزنید و در نهایت سعی کنید تا وارد بازی کثیف طرف مقابل خود نشوید. نیازی نیست که حتی ذره ای هم ناراحت شوید زیرا شما جواب او را قبلا داده اید و از آن مهم تر هم این است که با آن کار از حد و مرزهایتان دفاع نموده اید.

محققان باور دارند که نه گفتن اصلا کاری استرس زا نیست. اتفاقا کاملا برعکس است و می تواند باعث آرامش شما در دراز مدت شود زیرا شما با نه گفتن در واقع از باورهای خود دفاع نموده اید. شما با رعایت این 3 گام می توانید اعتماد به نفس کافی برای نه گفتن را پیدا نموده و در نهایت زندگی بهتری داشته باشید.

ترجمه شده از وب سایت Forbes

بنر شخصیت شناسی mbti

به ما بگو چطور هستیم ؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
نمایش بیشتر

مدرسه کسب و کار آیا

مدرسه کسب و کار آیا، یک موسسه آموزش مهارت‌های فردی و توسعه کسب و کار است که ماموریت آن آموزش روش‌های ایده‌پردازی، راه اندازی و ارتقای کسب و کار، مهارت‌های مذاکره و فروشندگی حرفه ای و به صورت کلی ارتقا و رشد افراد، مدیران و سازمان ها می‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا