دیگر مقالات

بورس چیست ؟

بورس چیست ؟ زمانی که تا چند سال پیش از مردم سوال می کردیم به نظر شما بهترین محل برای سرمایه گذاری و پس انداز نقدینگی کجاست، بسیاری نام بانک را به زبان می آوردند و آن را بهترین گزینه می دانستند، اما با گذشت زمان و اتفاقاتی که در سالهای اخیر در اقتصاد کشور و بازارهای مختلف روی داد، مردم شاهد تورم های سنگین و باورنکردنی بودند که در این میان افرادی که دارایی های خود را در محل هایی مانند بانک ذخیره نموده بودند، سنگین ترین ضررها را متحمل شدند.
یکی از مهم ترین دلایل این طرز تفکر اشتباه که بانک بهترین محل برای سرمایه گذاری است این بود که اطلاعات مردم نسبت به دیگر بازارها مانند بازار بورس بسیار کم بود و به همین دلیل یک ترس در مردم ایجاد شده بود که مانند سدی به آنها اجازه نمی داد تا در این بازارها به سرمایه گذاری و فعالیت بپردازند. افراد بسیاری را می توان نام برد که در همین اوضاع سخت و با این حجم از مشکلات، سود هنگفتی را از این سرمایه گذاری بدست آورده اند. به طور مثال اگر سال 95 یک میلیون تومان نقدینگی در اختیار داشید و آن را در بانک قرار می دادید تا انتهای سال 98 و پس از 4 سال اگر به سود آن دست نمی زدید اکنون نهایتا یک میلیون و ششصد هزار تومان در اختیار داشتید اما اگر همان زمان این مبلغ را چند سهم از کارخانه تولیدی لباس خریداری می کردید، قطعا هم اکنون یک میلیون تومان شما تبدیل به 4 میلیون تومان شده بود.
بورس بازاری است که گرچه بالا و پایین های فراوانی دارد اما زمانی که در دراز مدت آن را بررسی کنید درخواهید یافت که نسبت به بقیه بازارها چه رشدی را تجربه نموده و چه بازدهی بالایی داشته است. حال این سوال ممکن برای بسیاری پیش بیاید: ما که به این بازار علاقمند هستیم و نمی دانیم چطور باید در آن فعالیت کنیم باید چه کارهایی انجام دهیم؟ پاسخ این است که شما عزیزان باید ابتدا با مبانی آن، تاریخچه آن، تحلیل های آن و تمام جوانب دیگر آن آشنا شده و پا به این عرصه بگذارید.

آشنایی با بورس

بورس یک کلمه فرانسوی است که در این زبان به معنی کیف پول است و پیدایش آن به شکل کنونی به قرن پانزدهم میلادی باز می گردد. همچنین از نقطه نظر افراد مختلف تعاریف متعددی دارد و تعریف ملموسی که می توان برای آن ارائه کرد تا همه به راحتی متوجه شوند، به شرح زیر است:

بورس یک بازار بزرگ است با این تفاوت که در بازارهای دیگر کالا در قبال پرداخت پول معامله می شود، اما در بازار بورس دارایی های مختلفی معامله می شوند که امکان معامله شدن آنها در بازارهای دیگر وجود ندارد.

تفاوت دیگر این بازار با دیگر بازارها این است که بازارهای غیر بورسی دائمی نیستند و ممکن است رسمیت نداشته باشند، اما بازار بورس یک بازار رسمی، دائمی و قابل اعتماد است. منظور از رسمی، دائمی و قابل اطمینان این است که این بازار زیر چتر قانون فعالیت می کند، از قوانین خاص خودش پیروی می کند و به یک زمان خاص محدود نیست.

چه دارایی هایی در بورس معامله می شوند؟

برای اینکه شما با دارایی های قابل معامله آشنا شوید، باید ابتدا بدانید در کل چند دسته دارایی وجود دارد. در بازار 2 دسته دارایی وجود دارد که عبارتند از دارایی های مالی و دارایی های غیر مالی.
دارایی های غیر مالی همان طور که از نامشان پیداست دارایی هایی مانند ملک، زمین، خودرو و دیگر موارد را شامل می شوند. اما دارایی های مالی دارایی هایی هستند که فیزیکی نیستند ولی از ارزش بالایی برخوردارند. از این دسته دارایی ها می توان به اوراق مشارکت، سپرده های بانکی، سهام و پول نقد اشاره نمود.
حال شاید بپرسید کدامیک از این دارایی ها را می توان در بازار بورس معامله نمود؟ هر نوع دارایی را نمی توان در این بازار معامله نمود. دارایی هایی که می توانند در بازارهای بورس معامله شوند، از نوع دارایی های مالی هستند.

تاریخچه بورس

شکل گیری بازار بورس در جهان ایده گروهی از تاجرین اروپایی بود. در برهه ای از زمان، تاجرین اروپایی متحمل ضررهای سنگین شده و سرمایه خود را از دست دادند. به همین دلیل به این فکر افتادند تا عده ای را در فعالیت های بازرگانی خود در ازای پرداخت پول و گرفتن درصدی از معاملات، شریک کنند و اگر به سود رسیدند آن ها در سود و اگر ضرر نمودند آنها در ضرر بازرگانان شریک باشند. این نوع فعالیت کم کم جواب داد و ماهیتی قانونی به خود گرفت تا زمانی که در سال 1353 میلادی این موضوع به قانون تبدیل شد و در قرن پانزدهم میلادی، شکل و شمایلی نزدیک به آنچه امروز دارد، به خود گرفت.

بورس در ایران

تاریخچه بورس در ایران به سال 1315 شمسی باز می گردد، زمانی که فردی بلژیکی به نام ران لوترفلد مطالعات گسترده ای بر بازار ایران انجام داد و اساس نامه ای برای تاسیس بازار بورس ایران به مسئولان آن زمان ارائه نمود، اما به دلایل مختلف این موضوع اجرایی نشد و حدود 25 سال به تعویق افتاد. در سال 1341 دوباره این موضوع به جریان افتاد و در نهایت پس از گذشت 4 سال، در سال 1345 قانون تشکیل بازار بورس اوراق بهادار به تصویب رسید.

بورس اوراق بهادار چیست؟

بازار بورس اوراق بهادار، بازاری سازمان یافته و رسمی است که در آن انواع دارای های مالی مانند سهام و اوراق مشارکت معامله می شود. به طور کلی هر زمان صحبت از بازار بورس می شود، منظور بازار بو رس اوراق بهادار است.
یکی از مهم ترین ویژگی های بازار بورس اوراق بهادار، شرایط سختی است که برای شرکت ها در نظر گرفته شده تا بتوانند سهام خود را در بازار بورس عرضه کنند. پذیرش شرکت ها در بازار بورس اوراق بهادار کشور مستلزم برخورداری از شرایطی خاص و استاندارد است. همین موضوع سرمایه گذاری در بورس را به یک سرمایه گذاری مطمئن تبدیل نموده است.

چرا بازار بورس را برای سرمایه گذاری انتخاب کنیم؟

همه ما زمانی که قصد داریم تا دارایی های خود را در یک بازار، سرمایه گذاری کنیم موارد متعددی برایمان اهمیت دارد. یکی از مهم ترین مواردی که در زمان سرمایه گذاری برای ما اهمیت ویژه ای دارد، کسب سود بالاست. زمانی که فردی قصد سرمایه گذاری داشته باشد، انتخاب های متعددی برای وی وجود دارد تا در آنها سرمایه گذاری خود را انجام دهد.

بورس نشان داده که در دراز مدت پر بازده ترین بازار برای سرمایه گذاری بوده به همین دلیل است که بسیاری بهترین محل برای سرمایه گذاری را این بازار می دانند.

یکی دیگر از مواردی که سرمایه گذاری در بورس را نسبت به دیگر سرمایه گذاری ها متمایز می کند، قانونی بودن آن است. اکثریت کسانی که قصد سرمایه گذاری دارند برای پول و دارایی های خود نگران هستند که مبادا محلی که پول خود را در آن سرمایه گذاری می کنند مطمئن نباشد. بورس به دلیل پشتوانه قانونی که دارد یکی از بهترین و مطمئن ترین فضاها برای سرمایه گذاری محسوب می گردد.
مورد بعدی که بورس را به یکی از بهترین مکان ها برای سرمایه گذاری تبدیل می کند، شفافیت بالای آن است. بورس شفاف ترین بازار سرمایه ای کشور است و سرمایه گذار در هر زمانی که بخواهد می تواند از اطلاعات بازار و معاملات باخبر شود.
یکی از مهم ترین خصیصه بازار بورس نسبت به دیگر بازارها این است که سهام خریداری شده در این بازار به راحتی قابل معامله و نقد شدن است. این موضوع یکی از اساسی ترین تمایزهای بازار بورس نسبت به دیگر بازارهاست زیرا در دیگر بازارها مانند بازار مسکن باید مدت طولانی برای نقد شدن سرمایه گذاری انجام شده، صبر نمود.

فعالیت در بورس

قطعا تا کنون برای شما این سوال پیش آمده که چگونه می توان در بازار بورس فعالیت نمود و برای ورود به آن باید چه مواردی را فرا گرفت. برای ورود به بازار بورس باید مبانی بورس را فرا گرفت و با مفاهیم اولیه آن بصورت حرفه ای آشنا شد. مفاهیم اولیه و مورد نیاز بورس که همه افرادی که قصد دارند وارد این بازار بشوند باید با آن آشنایی داشته باشند، به اختصار به شرح زیر است:
آشنایی با شاخص های بورس، آشنایی با ساختار بازارهای سرمایه ای بورس و نحوه عملکرد آنها، آشنایی با نحوه انجام معاملات در بازار بورس، نحوه انجام سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم و تفاوت های آنها، آشنایی با انواع تحلیل های این بازار اعم از تحلیل تکنیکال بورس، تحلیل بنیادی بورس و همچنین تاثیر مهم اقتصاد در بورس.
با فراگیری این مفاهیم مهم و حیاتی می توان به عنوان فردی که اطلاعات جامع و کاملی در بورس دارد، پا به این عرصه گذاشت، اما ورود به این بازار علاوه بر مفاهیم نام برده شده نیاز به تجربه و شناخت هر بازار بورس دارد که باید یه این موضوع نیز توجه داشت.

بازدهی بازار بورس

بازار بورس در ایران همواره یکی از بهترین محل ها برای انجام سرمایه گذاری بوده و آمارها نشان می دهد در 10 سال گذشته بازار بورس در ایران پر بازده ترین بازار برای سرمایه گذاری بوده است. در سال 1396 و دقیقا زمانی که التهابات بازار ارز آغاز گردید، 80 درصد سرمایه بازار به سمت خرید ارز، سرمایه گذاری در بازار طلا و سکه و یا مسکن رفت و تا حدود یک سال بعد، بازار نوسانات بسیاری را شاهد بود و افراد بسیاری پس از پایین آمدن قیمت ها ضررهای سنگینی را متحمل شدند، اما در همین سال این بازار یکی از با ثبات ترین بازارها بود و همه افرادی که در این بازار سرمایه گذاری نموده بودند با خیالی آسوده از امن بودن محل سرمایه هایشان، سود بالایی را نیز تجربه نمودند.
سرمایه گذاران بازار بورس در بازه یاد شده 153 درصد رشد سهام را به چشم دیدند که عملکردی فوق العاده برای یک بازار بورس محسوب می گردد و نشان از ثبات بالا و بازدهی فوق العاده بازار بورس اوراق بهادار دارد.
بر اساس آمارهایی که از تحلیل های متعدد بازار بورس ایران به دست آمده است، بازار بورس اوراق بهادار در 10 سال گذشته توانسته بالاترین رشد ارزش سرمایه را برای سرمایه گذاران به ارمغان بیاورد. در طی بازه 10 ساله 1388 تا 1398 بازار بورس در میان 6 بازار سرمایه ای کشور بهترین عملکرد را داشته بطوری که بازدهی بورس طی این دوره 2382 درصد بوده و فاصله بسیاری حتی با رده دوم بهترین سرمایه گذاری که سکه بوده داشته است. سکه طی این دوره توانسته بود 1466 درصد رشد کند که فاصله آن با سود دهی بازار بورس بیش از 800 درصد بوده است.

بورس در یک سال گذشته چقدر بازدهی داشته است؟

گزارش ها از بازار بورس کشور در یک سال گذشته حاکی از این است که این بازار تنها در یک سال توانسته 280 درصد رشد را تجربه کند که عددی باور نکردنی در بازارهای سرمایه ای محسوب می گردد. این موضوع بدین معنی است که هر سهم معامله شده در بازار ایران به صورت میانگین 2.8 برابر بازدهی داشته که در هیچ بازار دیگر چنین رشدی مشاهده نمی شود.
در حال حاضر بیش از 600 شرکت در بازار بورس کشور حضور دارند و برای بیش از 11 میلیون نفر از هموطنان کد سهامداری صادر گردیده است که عددی بسیار پایین است و اگر این عدد افزایش پیدا کند نه تنها بازار رونق بیشتری پیدا می کند، بلکه چرخ صنعت نیز با سرعت بیشتری نیز خواهد چرخید و همین موضوع به سوددهی بیشتر دامن خواهد زد.

تحلیل بنیادی بورس چیست؟

تحلیل بنیادی روشی است که بوسیله آن ارزش ذاتی سهام یا اوراق بهادار تعیین می گردد. تحلیل بنیادی سهام بدین صورت انجام می گردد که تمام مواردی که می تواند بر ارزش سهام تاثیرگذار باشد، مانند مدیریت شرکت، وضعیت مالی مجموعه و مواردی دیگر مانند شرایط اقتصادی کلی بازار، مورد بررسی قرار می گیرد.
هدف از تحلیل بنیادی سهام در بازار بورس پیدا نمودن ارزش خاصه آن سهام است تا سهام داران بتوانند با استفاده از مقایسه آن با قیمت فعلی تصمیم بگیرند که آن سهام یا اوراق بهادار را بفروشند، سهام جدید خریداری کنند یا بصورت موقت صبر کنند.
اگر ارزش محاسبه شده سهام با استفاده از تحلیل بنیادی پایین تر از ارزش فعلی باشد، پر واضح است که قیمت سهام افزایش یافته و می توان برای فروش اقدام نمود. از طرف دیگر اگر ارزش سهام از قیمت فعلی بالاتر باشد، آن سهام سودآور است و می توان برای خرید آن اقدام نمود. تحلیل بنیادی یک امر پیچیده است که نیاز به آموزش های فراوان دارد تا فرد بتواند از آن به نحوی صحیح استفاده کند.

تحلیل تکنیکال بورس چیست؟

تحلیل تکنیکال یکی از روش های ارزیابی بازار بورس اوراق بهادار است که در آن با استفاده از نمودارها، اطلاعات، اعداد و ارقام، تکنیک ها و ابزارهای متعدد که در دسترس است، به بررسی و تحلیل وضعیت کلی بازار و سهام پرداخته می شود.
به عبارت دیگر تحلیل تکنیکال یک استراتژی برای انجام معاملات است که با استفاده از آن می توان به ارزیابی فرصت های سرمایه گذاری جدید و همین طور سرمایه گذاری های گذشته پرداخت. استراتژی که در آن با تجزیه و تحلیل آمارها، تحرکات قیمتی و حجم معمالات انجام شده می توان دریافت که چه سرمایه گذاری باید انجام شود و چه سهام یا اوراق بهاداری باید به فروش برسد.

اقتصاد در بورس

یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین موارد بر بازار بورس کشور، اقتصاد جهانی و داخلی است که تاثیر مستقیمی بر بازارهای بورس می گذارد. به طور مثال میزان عرضه و تقاضایی که در صنعت و اقتصاد کشور وجود دارد می تواند بر میزان عرضه سهام، قیمت سهام، میزان اقبال برای خرید، ارزش سهام و اوراق بهادار و موارد دیگر تاثیر بسزایی داشته باشد.
یکی دیگر از مواردی که می تواند در حوزه اقتصاد بر بازارهای سرمایه و عملکرد آنها تاثیر داشته باشد، رویدادهای اقتصادی آتی در صنعت هستند. این رویداد ها می توانند قیمت یک سهام را بالا برده یا باعث نزول آن بشوند که برای فعالیت در بورس باید اثر این موارد را در نظر گرفت.
سیاست های کلان اقتصادی مانند تصمیم گیری های مالی و اقتصادی نیز می توانند در فعالیت بازار تاثیر بگذارند. بنابراین اقتصاد و بورس دو عضو جدا نشدنی هستند و برای سرمایه گذاری موفق در این حوزه باید بتوان اوضاع اقتصادی را با استفاده از راهکارهای تخصصی که وجود دارد تحلیل نمود و از آن برای سرمایه گذاری ها در این بازار بهره جست.

 

نتیجه گیری:
هر فردی که قصد دارد تا پا در عرصه بازارهای بورس اوراق بهادار بگذارد باید با مسئولیت پذیری با مبانی بورس آشنایی پیدا کند، با استفاده از تحلیل تکنیکال بورس در کنار تحلیل بنیادی بورس و با در نظر گرفتن آنالیز اقتصاد در بورس به بازار ورود کند و پس از کسب تجربه یا استفاده از تجربه بزرگان این حوزه بهترین سرمایه گذاری ها را انجام دهد.

پیش بینی دقیق بورسی توسط دکتر یحیی علوی

به ما بگو چطور هستیم ؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
نمایش بیشتر

مدرسه کسب و کار آیا

مدرسه کسب و کار آیا، یک موسسه آموزش مهارت‌های فردی و توسعه کسب و کار است که ماموریت آن آموزش روش‌های ایده‌پردازی، راه اندازی و ارتقای کسب و کار، مهارت‌های مذاکره و فروشندگی حرفه ای و به صورت کلی ارتقا و رشد افراد، مدیران و سازمان ها می‌باشد.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا